RSS

LANSARE DE CARTE

07 Oct

Joi, 6/10/2011, începând cu ora 18.00, la Muzeul Judeţean „Aurelian Sacerdoţeanu” Vâlcea – Casa Simian, în faţa unui public numeros, cald şi avizat, a avut loc lansarea cărţii Amintiri din război-Amintiri din viaţă, a cincea apariţie editorială a autorului vâlcean Gheorghe Stancu. Întâmplarea face ca eu să-l fi cunoscut pe autor, cu mulţi ani în urmă, iar în momentul actual să fiu oarecum „părtaşă” la apariţia acestei cărţi. Contribuţia mea nu a fost una consistentă – amintirile, în forma lor brută, deţinându-le doar domnia-sa, iar şlefuirea lor şi  aducerea la o formă adecvată tiparului şi plăcută cititorului, fiind, fără discuţie, „opera”scriitorului. Meritul meu a constat în impulsionarea  autorului, de a porni la drum, în elaborarea cărţii şi mai ales de a nu abandona ideea unei asemenea scrieri absolut inedite ca subiect, ca istorie cu pagini încă nescrise, dar de reală valoare (fiindcă au fost câteva momente în care hotărâse, independent de voinţa lui, abandonarea acestui demers literar), contribuţia mea fiind mai degrabă formală, prin exprimarea opiniei mele de „cititor avizat” asupra materialelor pe care le mi le încredinţa spre citire, după terminarea fiecărui capitol.  Contribuţia mea s-a manifestat şi în organizarea acestui eveniment, de lansare în public a cărţii, despre care nu voi spune decât atât: este un mix de idei, gânduri, sentimente, iubiri ascunse şi trădate, atitudine în faţa morţii, aventură şi curaj, demnitate, corupţie şi hoţie, întâlniri şi multe altele, toate îmbrăcate cu măiestrie de către autor, într-o vaporoasă cămaşă, prin transparenţa căreia, cititorul, după ce va fi citit cartea, să vadă un tablou complet al personalităţii „eroului”, Petre Georgescu – veteran de război care poartă pe răbojul vieţii mai bine de 95 de ani, el fiind, de fapt, povestitorul şi trăitorul acestor savuroase amintiri. Părerea de rău, a noastră, a tuturor participanţilor la evenimentul cultural, a fost că „eroul” principal al cărţii n-a putut fi alături de noi, un început de viroză trezindu-i precauţia de a nu pleca de la Bucureşti la Râmnicu-Vâlcea pentru a trăi împreună emoţiile unui asemenea eveniment. Cu îndemnul la lectură a cărţii (şi a celor ieşite de sub tipar înaintea ei, aflate doar în rafturile Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” Vâlcea), închei aceste rânduri acordând felicitările mele celui care, sper, să îmi solicite colaborarea şi în viitor, la alte şi alte proiecte.

Bibliotecară,

Doina Popescu 

Această prezentare necesită JavaScript.

Anunțuri
 
7 comentarii

Scris de pe Octombrie 7, 2011 în Uncategorized

 

7 răspunsuri la „LANSARE DE CARTE

 1. ioana_dark

  Octombrie 9, 2011 at 5:30 pm

  As dori sa cumpar cartea. Este vreun vreun site de pe care sa o pot comanda? Multumesc!

   
  • bibliotecaostroveni

   Octombrie 12, 2011 at 9:00 am

   Din pacate, nu exista. Dar puteti lua legatura cu autorul, a carui adresa de mail este: gh.stancu@cjvalcea.ro

    
   • ioana_dark

    Octombrie 12, 2011 at 6:08 pm

    Multumesc!

     
 2. Luciana C.

  Ianuarie 17, 2012 at 3:32 pm

  Cartea se regaseste si la Biblioteca Judeteana Valcea. Eu am rasfoit-o si am inca o nedumerire: autorul povestirilor este dl. Stancu, iar autorul amintirilor este dl. Georgescu?! Este o carte de povestiri sau de amintiri?!

   
  • bibliotecaostroveni

   Ianuarie 17, 2012 at 4:12 pm

   Lucia, draga mea! Din primele rânduri(pag.5) specifică „autorul” că sunt povestirile din viaţa de război şi din cea civilă a d-lui Georgescu Petre, veteran de război, iar domnia sa nu a făcut altceva decât să le dea această formă – ţinuta cerută de exigenţele apariţiei editoriale. Nu stiu exact unde să le încadrezi(la clasificare), ficţiune nu e clar! La vremea postării evenimentului, cartea nu se găsea în bibliotecă; mă bucur să aud că acum a intrat în fondul instituţiei noastre.

    
   • Luciana C.

    Ianuarie 24, 2012 at 4:55 pm

    Ah, ce ma irita „exigentele astea editoriale” care l-au silit pe dl Stancu sa se treaca mot autor pe pagina de titlu! Era mai simplu sa fie lasat dl Georgescu sa isi scrie amintirile, iar dl Stancu sa fie doar „aranjor”, zic eu, dar ce stiu eu… Nationala le vede tot povestiri, deci… Dl Georgescu a trecut prin multe si a cunoscut numeroase personalitati, cartea merita citita, chiar si in forma asta! Lectura spornica amatorilor!

     
 3. bibliotecaostroveni

  Ianuarie 25, 2012 at 1:21 pm

  Asa e! Cartea merita citita. Ce era mai simplu, ce nu era, bine ca a vazut lumina tiparului. La cat mai multe!

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: