RSS

Săptămâna ”Școala altfel” cu noi provocări

Săptămâna, 16-19/10/2017, cunoscută sub denumirea ”Școala altfel”, ne-a oferit și posibilitatea petrecerii unui timp mai generos împreună cu elevii claselor a VI a E și a VIII a D de la Școala Gimnazială ”Anton Pann”. Am convenit, astfel, cu doamnele profesoare, Dragomirescu Ramona și Ungureanu Daniela să discutăm despre două teme ofertante pentru elevii din cele două clase și, după dezbaterea acestora, să ne delectăm cu un film. Copilăria copilului universal a deschis prima activitate, temă în care au fost abordate aspecte legate de: importanța acestei etape a vieții ca perioadă provizorie de pregătire în vederea maturității; nume de seamă din literatură care au evocat în operele lor acest univers mirific al copilăriei; modul în care acești scriitori au transformat eroii lor în reprezentanți ai copilului universal și copilăria într-o stare de veselie și fericire continue. Remarcabili în aceste descrieri s-au dovedit a fi Ion Creangă și Ionel Teodoreanu, asupra cărora am zăbovit mai mult. Am analizat romanele Amintiri din copilărie și La Medeleni, caracterizând personajele, reliefând rolul important al familiei și al prietenilor, elevii realizând panouri tematice în care, pe lângă date despre cei doi scriitori și despre opera lor, au compus poezii dedicate membrilor familiei și uniunii dintre ei, au explicat conceptele de familie și prietenie, în viziunea fiecăruia: încredere, bucurii, respect, iubire, loialitate, tristețe, punând în consens cromatic (dihotomia roșu-albastru) personalitățile celor două eroine, Olguța și Monica din romanul lui Ionel Teodoreanu etc.

Partea a doua a activităților a fost dedicată satului de munte din romanul marelui Sadoveanu, Baltagul, a cărui monografie  a fost realizată de elevi prin: descrierea ulițelor, a caselor, a sătenilor și a îndeletnicirilor acestora, a obiceiurilor în care credința și respectarea cu sfințenie a  rânduielilor sunt la loc de cinste. Inedite au fost interviurile imaginare cu Mihail Sadoveanu și Vitoria Lipan: despre alegerea personajelor, a modului uimitor în care oamenii de la munte acționează, alegerea destinului crud al Vitoriei și evidențierea firii sale puternice, sentimentele încercate la gândul morții soțului dispărut, motivul certurilor conjugale, nevoia de răzbunare, căsătoriile aranjate după avere etc. Fiecare clasă de elevi participanți a urmărit, apoi, câte un film din care a reușit să analizeze, să înțeleagă și să interpreteze mesajul audio-vizual: Povestea unei campioane, filmul în care, prin muncă, răbdare, renunțări, suferințe, ajutorul prietenilor și încurajarea lor, reușești să-ți recapeți încrederea de sine și să-ți urmezi visurile până la realizarea lor; Cea mai fericită fată din lume, proiecție a cinematografiei românești, cu actualități  ale vieții adolescenților: conflictul între generații (cearta mamă-fiică), încercarea de subminare a autorității tinerei (părinții iau hotărâri fără a ține cont și de dorința fetei), superficialitate în informarea adolescenților cu privire la anumite domenii pe care au impresia că le stăpânesc, fără a accepta sfaturi de la adulți etc. A fost o săptămână plină de emoție, de bucurie, de informație, de răspunsuri la o serie de întrebări, de muncă pentru pregătirea acestor întâlniri și de mulțumire că putem oferi utilizatorilor noștri astfel de momente. Felicit, cadrele didactice implicate în coordonarea elevilor și acestora pentru efortul depus la realizarea panourilor tematice, la implicare în dezbateri și acordarea acestui timp pentru vizita la bibliotecă!

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe Octombrie 20, 2017 în Uncategorized

 

Săptămâna ”Școala altfel”

Programul ”Școala altfel”, ce se derulează în perioada 16 – 20/10/2017, la Școala Gimnazială ”Anton Pann”, vine cu noi provocări atât pentru elevi cât și pentru noi. Clasele a IV a A și B, coordonate de doamnele învățătoare, Giuroiu Monica și Drăghicescu Oana, au ales și de data aceasta să ne integreze în programul lor, vizitându-ne și dezbătând o temă de mare interes: Natura în toată splendoarea ei și modul în care omul are grijă de ea. Au fost vizionate filme cu imagini spectaculoase din natură și despre Terra-lumea în care trăim, s-a vorbit despre formarea Pământului, despre Sistemul Solar din care acesta face parte, mișcările pe care le face în spațiu, determinând alternanța zi-noapte și succesiunea anotimpurilor, structura sa, viața și fenomenele naturii etc. Discuțiile libere s-au purtat, apoi, în jurul aspectelor legate de distrugerea planetei Pământ și a măsurilor prin care, fiecare dintre noi, o putem apăra și proteja, copiii fiind deja familiarizați cu acestea: tăierea necontrolată a pădurilor, reducerea și/sau înlocuirea numărului mijloacelor de transport care produc poluarea aerului și pe cea fonică, curățenia și colectarea selectivă a deșeurilor, folosirea materialelor eco în construcții și a filtrelor performante pentru reducerea gradului de viciere a aerului în apropierea marilor unități industriale etc.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Octombrie 16, 2017 în Uncategorized

 

Locuri și legende geografice românești

Din moment ce startul activităților filialei a fost dat, iată că suntem într-o ”cursă” continuă. Marți, 3/10/2017, a venit rândul elevilor de la Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului să ne treacă pragul, însoțiți de doamna prof. diriginte Lidia Mîrșanu. Tema propusă pentru această întâlnire a fost despre zona geografică a Olteniei:  județele componente cu orașele și celelalte unități administrative care le alcătuiesc, vecinii, formele de relief, încărcătura istorică și spirituală, obiectivele turistice, personalitățile marcante pentru fiecare județ etc. Întâlnirea a oferit prilejul tinerilor participanți  (clasa a XI a C) de a interacționa, intervenind pe parcursul prezentărilor făcute de doamna bibliotecară, de fiecare dată, atunci când informațiile oferite cereau (s-au adresat întrebări, s-au oferit răspunsuri, au fost aduse informații suplimentare). Legendele Craiovei, Mureșului și Oltului și cea a Coziei au încheiat prima parte a acestei activități. Pentru că săptămâna trecută a fost sărbătorit Sfântul Antim Ivireanul, ocrotitor spiritual al Râmnicului, am considerat oportun să vorbim și despre personalitatea acestuia, elevii pregătind și panouri tematice cu aspecte biografice și imagini despre acest luptător neobosit împotriva asupririi naționale și sociale a poporului român.

Bibliotecară,

Doina Popescu

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Octombrie 4, 2017 în Uncategorized

 

Parteneriat educațional

Parteneriat educațional

Am dat startul activităților programate, pentru anul școlar 2017-2018, în parteneriatul educațional cu Școala Gimnazială ”Anton Pann”, clasele V -VIII. Vineri, 29/09/2017, începând cu ora 11.00, ne-au vizitat elevii clasei a V a D, coordonator, prof. diriginte Ghiță Camelia, pentru a afla cât mai multe despre cum e organizată biblioteca: spațiul, aranjarea cărții la raft, mărimea fondului de carte, regulamentul de organizare și funcționare, servicii oferite publicului etc. După această descriere a filialei, elevii au urmărit o videoproiecție despre mari biblioteci ale lumii, au citit, din manualul școlar, un fragment din lecția referitoare la bibliotecă și minunata lume a cărților, apoi și-au făcut permis de intrare și au împrumutat câte o carte despre care urmează să discutăm la întâlnirile noastre viitoare.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Octombrie 2, 2017 în Uncategorized

 

Atelierul de vacanţă

Anul acesta activităţile de vacanţă s-au desfăşurat cu o echipă destul de restrânsă, care s-a bucurat de oferta propusă de noi: atelierul de comunicare, cel gastronomic, cel de artă şi creaţie populară, cel de divertisment şi cel al micului actor. Am reuşit să socializăm de la prima întâlnire, participând la câteva jocuri prin care am testat: rapiditatea în gândire şi mişcare, modul în care un mesaj transmis este receptat corect, adaptabilitatea la lucrul în echipă. Am informat, apoi, participanţii despre sănătatea noastră şi cum menţinem această stare prin alimentaţie, odihnă, mişcare, preparând tradiţionalele sandwichiuri fantezie (creativitatea, imaginaţia şi simţul estetic fiind atributele acestei probe). Pentru că nu cu mult timp în urmă am sărbătorit Ziua Iei, am propus copiilor să înveţe cusătura pe etamină, cea cu muşte, propunându-le şi câteva modele uşoare astfel încât să poată descoperi şi aprecia valoarea culturală a acestei îmbrăcăminţi tradiţionale. Săptămâna aceasta punem în scenă o piesă de teatru, învăţăm să facem filmuleţe folosind programele Power Point şi Movie Maker, preparăm un desert fără fierbere/coacere, ne transpunem în personaje de poveste, argumentându-ne atitudinile în diferite situaţii.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Iulie 10, 2017 în Uncategorized

 

Să ne cunoaştem ţara

Tot în cadrul săptămânii Şcoala altfel joi,30/03/2017, am avut o întâlnire cu elevii clasei a X a C de la Colegiul de Silvicultură şi Protecţia mediului, însoţită de d-na prof. diriginte Lidia Mârşanu. Am vizionat un filmuleţ despre oraşul nostru, pregătit de doamnele bibliotecare, şi am format grupe de lucru care să alcătuiască o hartă a acestuia pe baza informaţiilor cuprinse în filmuleţ şi a unor materiale suplimentare. Fiecare echipă şi-a prezentat, cum a ştiut mai bine, harta realizată, iar voluntarii SEV – Ahmet Üstün, Maya Bolat Ruca,Yeşim Oral, Nesibe Çürük, Hakan Sörme, prezenţi la activitate, au fost cei care au decis echipa câştigătoare – cea care a oferit cele mai simple şi reprezentative informaţii şi repere pentru a putea desluşi tainele Râmnicului. Partea a doua a acţiunii de azi a cuprins o videoproiecţie despre tradiţiile noastre de Paşte, atractivă pentru toţi participanţii, şi descrierea proiectelor în care voluntarii străini sunt înregimentaţi dar şi o scurtă prezentare a fiecăruia: nume, ţara din care vine, vârsta, cu ce se ocupă, pregătire profesională etc. A fost un schimb de idei, de impresii, rămânând amintirea unei întâlniri frumoase şi interesante.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 30, 2017 în Uncategorized

 

Scoala altfel

Ziua a doua şi următoarele din această săptămână sunt dedicate tot unor activităţi non formale pregătite de voluntarii Serviciului European de Voluntariat coordonaţi de Ramona Armăşoiu. Marţi au participat clasele pregătitoare A (înv. Drăguşin Mihaela) şi pregătitoare C (înv. Sasu Roxana), miercuri clasa a V a E însoţită de d-na profesoară Dragomirescu Ramona iar vineri va fi prezentă clasa a VII a împreună cu d-na prof. Ungureanu Daniela. Activităţile pentru ciclul gimnazial au cuprins, în plus, prezentarea obiectelor din ceramică realizate de elevii Clubului copiilor din Horezu, făcută de domnul profesor Cristian Sima şi ceea ce calendarul parteneriatului nostru cu aceste clase avea prevăzut pentru luna aceasta (Băiatul cu pijamale în dungi şi Două loturi).

 

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 29, 2017 în Uncategorized