RSS

Terra

Azi, 27/03/2018, elevii clasei I B, de la Școala Gimnazială nr. 10, coordonată de d-na învățătoare Aurora Gherghina, au vizitat filiala noastră (aflată în inventar), participând la activitatea dedicată Pământului. S- a discutat despre Sistemul solar, formarea pământului, mișcările acestuia în jurul axei sale și în jurul Soarelui, poluarea și metodele prin care se poate reduce gradul său de degradare. Activitatea se înscrie în parteneriatul nostru cu această unitate școlară și în cadrul săptămânii Școala altfel.

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 27, 2018 în Uncategorized

 

Apa, aerul, solul – elementele mediului necesare existenței

Pentru că primăvara e deja instalată, nici nu puteam alege alt moment de prezentare a elementelor mediului decât activitatea de azi cu elevii clasei a IV a B, coordonator, înv. Oana Drăghicescu. Am vorbit despre apă, aer, sol ca elemente constitutive ale mediului, geneza, compoziția și circuitul în natură al apei și aerului, formarea solului, clasificarea și viața în interiorul său, despre importanța fiecăruia pentru existența vieții, poluarea și metodele prin care se poate reduce gradul de poluare. Am avut și un experiment simplu (pregătit din timp) în care am evidențiat principala lege a naturii: orice lucru este legat de alt lucru, din care copiii au putut vedea cum se plantează o sămânță, cum din ea răsare un fir de verdeață care se dezvoltă dacă are apă, aer, lumină și solul propice, ajungând în final să devină acel fruct (legumă) pe care noi îl consumăm. Totodată cei mici au fost impresionați să vadă cum apa poluată își schimbă caracteristicile (culoare, gust), atenționându-ne asupra consumului acesteia pentru băut sau folosirea ei în alte activități casnice ori industriale. Întâlnirea de azi, în care am parcurs mai multe teme ale parteneriatului despre natură, ne apropie de finalul acestei colaborări, filiala pregătindu-se de inventarierea fondului de carte ce se va desfășura pe parcursul a două luni și jumătate.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 16, 2018 în Uncategorized

 

Locuri și legende geografice din Maramureș

Azi, 15/03/2018, am poposit pe meleagurile maramureșene împreună cu elevii clasei a XI a C, de la Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, însoțită de doamna prof. Mîrșanu Lidia. Am urmărit videoproiecțiile realizate la bibliotecă în care au fost descrise județele din Maramureș cu informații privind relieful, așezarea geografică, tradiții, îndeletniciri ale localnicilor, principalele obiective turistice de neratat pentru cine ajunge în această zonă, curiozități, personalități și legenda pregătită pentru această activitate, cea legată de castelul Károlyi din Carei. Activitatea de azi se înscrie în seria celor cuprinse în parteneriatul pe care-l desfășurăm împreună cu unitatea școlară menționată.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 16, 2018 în Uncategorized

 

Dragobetele pupă fetele

Azi, 23/02/2018, ne-am propus o oră de ”dragoste” românească, prilejuită de sărbătoarea Dragobetelui. Împreună cu elevii clasei a VIII a D, de la Școala ”Anton Pann”(coordonator prof. Ungureanu Daniela) am identificat câteva tradiții și credințe populare legate de Dragobete, fiul Dochiei cel voinic, frumos și iubitor, am făcut o comparație cu sărbătoarea Valentine’s Day, celebrată de altfel în tot Occidentul ca fiind sărbătoarea oficială a îndrăgostiţilor. Nu au lipsit videoproiecțiile informative despre Sfântul Valentin și cele două sărbători ale iubirii, legendele lui Valentin și cea a lui Dragobete și un proces literar pregătit de elevi. Procesul, având ca speță rivalitatea dintre cele două sărbători, s-a desfășurat respectând (la un alt nivel) rigorile unuia adevărat: completul de judecată cu judecător, avocații părților, inculpatul Dragobete, acuzat pentru pierderea minților cauzată de excesul de dragoste și, desigur, martorii. Fiecare martor și-a pregătit depoziția, aducând o serie de argumente cât se poate de pertinente, supravegheați de avocați. În final procesul a dat câștig ambelor sărbători, concluziile fiind că amândouă au importanță, fiecare individ fiind liber să aleagă cum își manifestă dragostea și când, evoluția societății nu trebuie să ne îndepărteze de credințele populare și nici să ne determine a refuza ideea de nou. Activitatea de azi se dorește a fi încă un îndemn la păstrarea tradițiilor ce riscă să se cam piardă și la aprecierea valorilor noastre culturale.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Februarie 23, 2018 în Uncategorized

 

Locuri și legende geografice din Transilvania

Continuăm călătoria geografică prin țară, alături de elevii clasei a XI a C de la Colegiul Forestier (dir. Mîrșanu Lidia), vizitând azi, 23/01/2018, regiunea Transilvania. Este o parte a țării în care găsim tot atâta istorie, tradiție și cultură, locuri care impresionează și pe care îți dorești să le revezi: munți, castele, stațiuni, lacuri, cascade, peșteri, saline, cetăți, case memoriale, biserici și mănăstiri. Ultimul popas l-am făcut în Alba Iulia, orașul Marii Uniri care subliniază cel mai bine idealurile de unitate și identitate ale românilor. Aici s-a scris cea mai importantă pagină din istoria poporului român – Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, eveniment care oferă prilej de sărbătoare întregului an – 2018, prin organizarea de spectacole, simpozioane, întâlniri culturale, concerte dedicate Centenarului Unirii. Cum rolul nostru, al bibliotecarilor, este și acela de a oferi informații, am prezentat participanților la activitatea de azi importanța actelor premergătoare Marii Uniri: anul 1600, în care Mihai Viteazu a reușit să unească pentru prima dată cele trei Țări Românești; anul 1859, în care s-a înfăptuit o parte din visul de aur al poporului român-Unirea Moldovei cu Muntenia, sub un singur conducător – Alexandru Ioan Cuza, statul numindu-se România și având capitala la București. Am amintit despre reformele introduse, în acea perioadă, în domeniile cheie: agricultură, învățământ, industrie, comerț, am analizat portretul domnitorului Cuza făcut de domnul Stelian Neagoe în Istoria Unirii românilor și am evidențiat importanța acestei etape istorice pentru înfăptuirea Marii Uniri. Nu a lipsit nici legenda geografică propusă (în agenda partenerială) pentru întâlnirea de azi, oprindu-ne la cea a lacului Sfânta Ana, unicul lac din Europa Central-Estică format pe fundul craterului unui vulcan stins. Aceeași activitate am desfășurat-o și în 30/01/2018, împreună cu elevii clasei a VII a de la Grup Școlar ”Henri Coandă”, coordonată de d-na profesoară Drăgușinoiu Nicoleta, întârzierea fiind cauzată de problemele organizatorice apărute la unitatea școlară menționată dar și de cele personale ale doamnei profesoare (decesul mamei). Elevii au întocmit un panou tematic dedicat Centenarului Marii Uniri și portofolii cu legende din Transilvania: cea a regelui Matia (cel mai mic fiu al lui Ioan de Hunedoara) și cea a lui Dracula, au interacționat pe parcursul prezentărilor făcute de doamna bibliotecară, adresând o serie de întrebări acolo unde au avut nelămuriri cu privire la conținutul celor două videoproiecții informative pregătite.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Ianuarie 23, 2018 în Uncategorized

 

Somnoroase păsărele

Azi, 17/01/2018, am participat alături de elevii  Școlii Gimnaziale ”Anton Pann” la trei activități omagiale Mihai Eminescu în care, pe lângă faptul că am adus o serie de informații despre viața, opera, rolul său în promovarea ideii de unitate națională, am fost și martora unui regal poetic. Clasele I F(înv. Dinică Gabriela), I C(înv. Din Roxana) și I A(înv. Drăgușin Mihaela) s-au întrecut în a recita din versurile poetului nepereche, mulți dintre elevi chiar și-au cumpărat o carte pentru acest moment,organizând cu ele o miniexpoziție. S-a analizat poezia Somnoroase păsărele, întocmind o fișă de lectură cu date din prezentarea făcută de doamna bibliotecară Doina Popescu: numele autorului, titlul poeziei, identificarea elementelor din natură întâlnite în textul poeziei, explicarea unor cuvinte  pe care micuții nu le cunoșteau etc. Nu au lipsit din prezentare informațiile despre Centenarul Unirii și seria de manifestări ce se va desfășura pe tot parcursul acestui an de mare importanță pentru istoria neamului nostru (dezbateri, simpozioane, concerte, spectacole, activități literare etc. dedicate actului istoric din decembrie 1918, de la care sărbătorim împlinirea celor 100 de ani).

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Ianuarie 17, 2018 în Uncategorized

 

Ziua Culturii Naționale

Nici nu s-au întors bine din vacanță elevii clasei a VII a E-Școala Gimnazială ”Anton Pann” că ne-au și trecut pragul bibliotecii, pregătind nu doar un recital de poezie din opera lui Mihai Eminescu ci și câteva ”proiecte” despre viața marelui nostru poet. Fetele, pline de sensibilitate, au fost mult mai implicate în această activitate dar nici băieții nu s-au lăsat mai prejos, completând explicațiile colegelor cu informații culese din diverse surse de documentare. Trebuie apreciat faptul că s-a lucrat în echipă, fără o verificare prealabilă a doamnei profesoare Ghiță Camelia (coordonatoare a activității), s-au realizat aceste portofolii în timpul vacanței de iarnă când preocupările tuturor sunt de altă natură,  rezultatul depășindu-ne așteptările. Felicitări, elevilor și doamnei profesoare pentru momentul omagial pregătit! Întâlnirea de azi a fost și una cu mare încărcătură istorică și culturală, anul acesta poporul român sărbătorind Centenarul Marii Uniri, ziua de 15 Ianuarie fiind și Ziua Culturii Naționale, și cea a celebrării marelui nostru poet-Mihai Eminescu. Toate aceste evenimente au fost ”marcate” prin videoproiecțiile, realizate de doamnele bibliotecare ale filialei, cu informații despre viața și opera lui Mihai Eminescu, rolul jucat de acesta – gazetar și militant pentru unirea provinciilor românești, descriind momente și personalități importante ale istoriei naționale în opera sa, modul în care se desfășoară  Ziua Culturii Naționale în întreaga țară prin spectacole, concerte, evenimente literare, recitări de poezii, filme etc., care omagiază atât Centenarul Unirii cât și pe Mihai Eminescu. Astfel am deschis seria activităților parteneriale din acest an calendaristic, urmând ca, la fiecare întâlnire viitoare cu celelalte unități școlare partenere, să amintim despre însemnătatea anului 2018 pentru țara noastră – Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Ianuarie 15, 2018 în Uncategorized