RSS

Atelierul de vacanţă

Anul acesta activităţile de vacanţă s-au desfăşurat cu o echipă destul de restrânsă, care s-a bucurat de oferta propusă de noi: atelierul de comunicare, cel gastronomic, cel de artă şi creaţie populară, cel de divertisment şi cel al micului actor. Am reuşit să socializăm de la prima întâlnire, participând la câteva jocuri prin care am testat: rapiditatea în gândire şi mişcare, modul în care un mesaj transmis este receptat corect, adaptabilitatea la lucrul în echipă. Am informat, apoi, participanţii despre sănătatea noastră şi cum menţinem această stare prin alimentaţie, odihnă, mişcare, preparând tradiţionalele sandwichiuri fantezie (creativitatea, imaginaţia şi simţul estetic fiind atributele acestei probe). Pentru că nu cu mult timp în urmă am sărbătorit Ziua Iei, am propus copiilor să înveţe cusătura pe etamină, cea cu muşte, propunându-le şi câteva modele uşoare astfel încât să poată descoperi şi aprecia valoarea culturală a acestei îmbrăcăminţi tradiţionale. Săptămâna aceasta punem în scenă o piesă de teatru, învăţăm să facem filmuleţe folosind programele Power Point şi Movie Maker, preparăm un desert fără fierbere/coacere, ne transpunem în personaje de poveste, argumentându-ne atitudinile în diferite situaţii.

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Iulie 10, 2017 în Uncategorized

 

Să ne cunoaştem ţara

Tot în cadrul săptămânii Şcoala altfel joi,30/03/2017, am avut o întâlnire cu elevii clasei a X a C de la Colegiul de Silvicultură şi Protecţia mediului, însoţită de d-na prof. diriginte Lidia Mârşanu. Am vizionat un filmuleţ despre oraşul nostru, pregătit de doamnele bibliotecare, şi am format grupe de lucru care să alcătuiască o hartă a acestuia pe baza informaţiilor cuprinse în filmuleţ şi a unor materiale suplimentare. Fiecare echipă şi-a prezentat, cum a ştiut mai bine, harta realizată, iar voluntarii SEV – Ahmet Üstün, Maya Bolat Ruca,Yeşim Oral, Nesibe Çürük, Hakan Sörme, prezenţi la activitate, au fost cei care au decis echipa câştigătoare – cea care a oferit cele mai simple şi reprezentative informaţii şi repere pentru a putea desluşi tainele Râmnicului. Partea a doua a acţiunii de azi a cuprins o videoproiecţie despre tradiţiile noastre de Paşte, atractivă pentru toţi participanţii, şi descrierea proiectelor în care voluntarii străini sunt înregimentaţi dar şi o scurtă prezentare a fiecăruia: nume, ţara din care vine, vârsta, cu ce se ocupă, pregătire profesională etc. A fost un schimb de idei, de impresii, rămânând amintirea unei întâlniri frumoase şi interesante.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 30, 2017 în Uncategorized

 

Scoala altfel

Ziua a doua şi următoarele din această săptămână sunt dedicate tot unor activităţi non formale pregătite de voluntarii Serviciului European de Voluntariat coordonaţi de Ramona Armăşoiu. Marţi au participat clasele pregătitoare A (înv. Drăguşin Mihaela) şi pregătitoare C (înv. Sasu Roxana), miercuri clasa a V a E însoţită de d-na profesoară Dragomirescu Ramona iar vineri va fi prezentă clasa a VII a împreună cu d-na prof. Ungureanu Daniela. Activităţile pentru ciclul gimnazial au cuprins, în plus, prezentarea obiectelor din ceramică realizate de elevii Clubului copiilor din Horezu, făcută de domnul profesor Cristian Sima şi ceea ce calendarul parteneriatului nostru cu aceste clase avea prevăzut pentru luna aceasta (Băiatul cu pijamale în dungi şi Două loturi).

 

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 29, 2017 în Uncategorized

 

Scoala altfel 27-31/03/2017

În această săptămână se desfăşoară activităţile specifice programului naţional Şcoala altfel, pentru elevii de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann”. Azi, 27/03/2017, am fost gazdele  primilor participanţi la jocurile de socializare propuse de voluntarii Centrului de informare Europe Direct Vâlcea, elevii claselor pregătitoare D şi E, care s-au amuzat, s-au întrecut, au lucrat şi în echipă, s-au încărcat cu energie pozitivă, rămânând cu o amintire frumoasă despre această întâlnire.  Multumiri se cuvin doamnelor învăţătoare: Din Andreea şi Dinică Gabriela, coordonatoarele acestor clase, care n-au exclus din calendarul săptămânii acesteia vizita la bibliotecă, dar şi elevilor: Tincu Larisa, Diculescu Ana, Becheru Ionuţ, Dobroiu Anamaria şi Dumitraşcu Teodora care au avut disponibilitatea, răbdarea şi abilităţile necesare lucrului cu copiii!

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Martie 27, 2017 în Uncategorized

 

Curs pensionari

Curs pensionari

Pe parcursul a trei săptămâni la filiala noastră au loc două sesiuni de instruire pentru pensionari: una pentru începători cu introducere în lumea computerului (părti componente, descrierea acestora, editare şi formatare text folosind instrumentele de lucru ale programului de procesare Word etc.) iar cea de-a doua se adresează iubitorilor de călătorii care imortalizează cele mai frumoase locuri şi momente, dorind să păstreze aceste amintiri, peste timp, pe suporturi electronice pentru vizionarea lor cât mai rapidă şi uşoară. Am început această a doua sesiune cu instruirea participanţilor în folosirea telefonului şi a camerei foto pentru realizarea unor fotografii reuşite, prelucrarea acestora folosind aplicaţiile telefonului, transferul lor în calculator şi stocarea într-un folder creat şi etichetat cu o scurtă informaţie privitoare la conţinutul său. Pentru încheierea cursului, la solicitarea celor prezenţi, am clarificat câteva chestiuni legate de contul Facebook, conectarea WI-FI, inscripţionarea pe un suport electronic a fişierelor etc.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Februarie 22, 2017 în Uncategorized

 

Matilda-lecturi suplimentare

Activitatea de azi ne-a oferit o lecţie de viaţă din care am putut extrage câteva principii extrem de sănătoase: viaţa poate fi frumoasă şi fără o anume bază materială care e necesară unui trai decent, neglijenţa şi abandonul copiilor în familii mediocre nu sunt întotdeauna căile spre “pierzanie”ale acestor copii, respectul faţă de semeni rămâne moneda de schimb în orice situaţie – ce oferi, aia primeşti, a existat şi va exista o chimie specială între oamenii plini de bunătate şi, în momente de singurătate, neîmplinire sufletească şi neacceptare a ceea ce te înconjoară, remediul cel mai eficient este lectura.

Matilda, eroina cărţii lui Roald Dahl, este fetiţa cu inteligenţă sclipitoare care ştia să vorbească de la un an jumate, să citească de pe la 3 ani şi avea ceva puteri supranaturale. Era o fire sensibilă, fără „sete” de răzbunare pentru nedreptăţile îndurate dar nici indiferentă la acestea (mai mult făcea farse decât pedepsea), găsindu-şi liniştea în universul cărţilor “care o purtau în lumea lor şi o făceau să cunoască oameni extraordinari cu vieţi uimitoare”.

Întâlnirea de azi cu elevii clasei a V a E de la Şcoala „Anton Pann”, coordonată de d-na profesoară Dragomirescu Ramona, ne-a oferit prilejul să aflăm câţi dintre participanţi şi-ar dori să fie Matilda, argumentând de ce: relaţia specială cu învăţătoarea, inteligenţa, nazbâtiile făcute, puterile ascunse, bogaţia familiei (câştigată necinstit) etc.

După vizionarea unei părţi a filmului cu acelaşi nume, elevii au concluzionat că, şi în acest caz, cartea bate filmul; deşi savuros, filmul nu oferă aceeaşi plăcere ca şi cititul cărţii. A fost o încântare pentru mine să constat că elevii au fost foarte implicaţi, realizând cele mai frumoase montaje pe panouri tematice şi au interacţionat pe tot parcursul activităţii, dovedind astfel că au citit cu plăcere şi interes această carte.

Bibliotecară,

Doina Popescu

 

16682041_1254376981305171_1050885576839535502_n 16807490_1254377287971807_4234413528639673622_n

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Februarie 16, 2017 în Uncategorized

 

Refacerea drumului parcurs de Vitoria Lipan în căutarea soţului dispărut

Alte două activităţi din cadrul parteneriatelor educaţionale s-au desfăşurat, în această săptămână, la filiala noastră. Am continuat călătoria prin ţară, cunoscând astfel lanţul nostru de munţi, dătător de „aur” verde dar şi o parte din marile oraşe ale României, împreună cu elevii de la Colegiul Forestier, coordonaţi de doamna profesoară Lidia Mîrşanu. Am refăcut, apoi, drumul parcurs de Vitoria Lipan, eroina romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu, în căutarea soţului pierdut. Acest lucru a fost posibil după alcătuirea portretului acesteia cu ajutorul videoproiecţiilor informative realizate la bibliotecă şi a panourilor concepute de elevii claselor a VIII a de la Şcoala „Anton Pann”, coordonate de doamna profesoară Andreea Constantinescu.

picture-082 picture-081

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Februarie 2, 2017 în Uncategorized