RSS

Somnoroase păsărele

Azi, 17/01/2018, am participat alături de elevii  Școlii Gimnaziale ”Anton Pann” la trei activități omagiale Mihai Eminescu în care, pe lângă faptul că am adus o serie de informații despre viața, opera, rolul său în promovarea ideii de unitate națională, am fost și martora unui regal poetic. Clasele I F(înv. Dinică Gabriela), I C(înv. Din Roxana) și I A(înv. Drăgușin Mihaela) s-au întrecut în a recita din versurile poetului nepereche, mulți dintre elevi chiar și-au cumpărat o carte pentru acest moment,organizând cu ele o miniexpoziție. S-a analizat poezia Somnoroase păsărele, întocmind o fișă de lectură cu date din prezentarea făcută de doamna bibliotecară Doina Popescu: numele autorului, titlul poeziei, identificarea elementelor din natură întâlnite în textul poeziei, explicarea unor cuvinte  pe care micuții nu le cunoșteau etc. Nu au lipsit din prezentare informațiile despre Centenarul Unirii și seria de manifestări ce se va desfășura pe tot parcursul acestui an de mare importanță pentru istoria neamului nostru (dezbateri, simpozioane, concerte, spectacole, activități literare etc. dedicate actului istoric din decembrie 1918, de la care sărbătorim împlinirea celor 100 de ani).

Anunțuri
 
Scrie un comentariu

Scris de pe Ianuarie 17, 2018 în Uncategorized

 

Ziua Culturii Naționale

Nici nu s-au întors bine din vacanță elevii clasei a VII a E-Școala Gimnazială ”Anton Pann” că ne-au și trecut pragul bibliotecii, pregătind nu doar un recital de poezie din opera lui Mihai Eminescu ci și câteva ”proiecte” despre viața marelui nostru poet. Fetele, pline de sensibilitate, au fost mult mai implicate în această activitate dar nici băieții nu s-au lăsat mai prejos, completând explicațiile colegelor cu informații culese din diverse surse de documentare. Trebuie apreciat faptul că s-a lucrat în echipă, fără o verificare prealabilă a doamnei profesoare Ghiță Camelia (coordonatoare a activității), s-au realizat aceste portofolii în timpul vacanței de iarnă când preocupările tuturor sunt de altă natură,  rezultatul depășindu-ne așteptările. Felicitări, elevilor și doamnei profesoare pentru momentul omagial pregătit! Întâlnirea de azi a fost și una cu mare încărcătură istorică și culturală, anul acesta poporul român sărbătorind Centenarul Marii Uniri, ziua de 15 Ianuarie fiind și Ziua Culturii Naționale, și cea a celebrării marelui nostru poet-Mihai Eminescu. Toate aceste evenimente au fost ”marcate” prin videoproiecțiile, realizate de doamnele bibliotecare ale filialei, cu informații despre viața și opera lui Mihai Eminescu, rolul jucat de acesta – gazetar și militant pentru unirea provinciilor românești, descriind momente și personalități importante ale istoriei naționale în opera sa, modul în care se desfășoară  Ziua Culturii Naționale în întreaga țară prin spectacole, concerte, evenimente literare, recitări de poezii, filme etc., care omagiază atât Centenarul Unirii cât și pe Mihai Eminescu. Astfel am deschis seria activităților parteneriale din acest an calendaristic, urmând ca, la fiecare întâlnire viitoare cu celelalte unități școlare partenere, să amintim despre însemnătatea anului 2018 pentru țara noastră – Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Ianuarie 15, 2018 în Uncategorized

 

Fetița cu chibrituri

Am avut bucuria sa primim și alți colindători de la Școala ”Anton Pann”, unii mai mici – clasa I A (înv. Drăgușin Mihaela), alții mai mari – clasa a VII a F (prof. Spiridon Elena). Respectând calendarul parteneriatelor am îmbinat activitățile lunii decembrie (Fetița cu chibrituri  pentru cei mici și Crăciunul în texte populare și culte, la cei mai mari) cu un program de colinde și prezentarea creațiilor realizate de elevi (descrieri de iarnă, gânduri despre sărbătorile care se apropie, aranjamente și brăduți origami). Gazde primitoare cum suntem, am răsplătit colindătorii cu bomboane și colăcei și le-am urat vacanță plăcută și sărbători cu liniște și bucurii.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Decembrie 21, 2017 în Uncategorized

 

Mediul înconjurător

Vremea favorabilă de la începutul iernii i-a scos, la o scurtă plimbare, pe elevii clasei a IV a A de la Școala ”Anton Pann”, unde altundeva decât la bibliotecă. Scopul acestei vizite a fost nevoia de informare asupra câtorva aspecte legate de mediul înconjurător dar și despre datinile specifice sărbătorilor ce se apropie odată cu vacanța școlară. Două videoproiecții realizate de bibliotecarele filialei Ostroveni au oferit informații concise (pentru nivelul de vârstă al elevilor) privind mediul înconjurător, cel natural și ambiant, condițiile în care se dezvoltă ființele și lucrurile pământului și rolul mediului în acest proces de dezvoltare, subdiviziunile mediului și elementele componente ale acestora (ecosistem, biotop, biocenoză), influența omului în crearea dezechilibrului ecosistemelor naturale, efectul acestuia asupra existenței umane, cauze și consecințe ale poluării mediului ș.a. Pregătirea bomboanelor, asigurarea unui fond muzical specific sărbătorilor, legendele lui Moș Crăciun și cea a Nașterii Mântuitorului au creat mediul propice pentru partea a doua a acestei activități în care s-a discutat despre marea sărbătoare creștină așteptată de toată suflarea: colindele, pregătirea casei și a bucatelor tradiționale, împodobirea bradului, așteptarea și venirea lui Moș Crăciun. Colindele pregătite de copii, sub îndrumarea doamnei învățătoare Giuroiu Monica, au pus capăt celei de-a doua întâlniri din cadrul parteneriatului cu școala sus menționată, ultima din acest an calendaristic, urmând a fi repetată această experiență plăcută și joi, 21/12/2017 cu o altă clasă, a IV a B (înv. Drăghicescu Oana). Profitând de acest moment doresc să transmit partenerilor noștri cele mai calde gânduri, să aibă cele mai liniștite sărbători petrecute cu cei dragi, cât mai multe realizări în anul care vine și multă, multă sănătate!

La mulți ani!

Bibliotecară, Doina Popescu

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Decembrie 14, 2017 în Uncategorized

 

Sfârșit de toamnă

A venit rândul celor mai mici colaboratori ai noștri să ne viziteze chiar la sfârșit de toamnă. Azi, 29/11/2017, toamna cea bogată a fost ilustrată, de micuții clasei I A de la Școala ”Anton Pann”, în cele mai frumoase culori, sub îndrumarea doamnei învățătoare Mihaela Drăgușin. După introducerea în universul autumnal făcută de doamna bibliotecară  Doina Popescu (temperaturi scăzute, zile mai scurte, nopți mai lungi, dealuri și câmpii goale de straie, covor de frunze moarte pe pământ, ploi și nori cenușii pe cer, cârduri de păsări plecând spre țările calde, bogăție de arome și culori în cămară etc.) au fost prezentați  doi dintre poeții noștri care au cântat, cum au știut mai bine, acest anotimp: George Topîrceanu și George Coșbuc. Am ales, pentru nivelul de vârstă al participanților, poeziile Balada unui greier mic și Zile de toamnă, reușind să alcătuim o diagramă Venn, să identificăm cât mai multe trăsături ale toamnei, să răspundem la câteva întrebări despre sentimentele pe care ni le trezesc vietățile și celelalte elemente din natură, în această perioadă a trecerii spre iarnă. Concursul de desene, având ca temă acest anotimp al roadelor, a încheiat activitatea de azi cuprinsă în parteneriatul educațional pe care filiala noastră îl desfășoară, în anul școlar 2017-2018, cu Școala ”Anton Pann”.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Noiembrie 29, 2017 în Uncategorized

 

Locuri și legende geografice din Moldova

Marți, 28/11/2017, am pornit prin Moldova istorică să deslușim tâlcul legendelor lui Dragoș și a cetății Neamțului, cu elevii clasei a XI a C de la Colegiul de Silvicultură și Protecția Mediului, coordonați de doamna profesoară Lidia Mîrșanu. Întâlnirea a debutat cu vizionarea filmului Masa din programul de Educație Cinematografică Europeană CinED, film în care masa nu este doar elementul care unifică dar poate declanșa oricând conflicte, izbucniri și rezolvări de probleme. Am urmărit, apoi, o videoproiecție despre regiunea geografică Moldova în care informațiile despre organizarea sa administrativă, simbolul bourului, descrierea fiecărui județ cu cele mai importante obiective turistice și cele mai reprezentative personalități s-au împletit perfect cu imagini și curiozități, ilustrând toate aceste aspecte. Elevii au fost impresionați de toată bogăția și frumusețea acestei zone a țării, pe care nu au apucat, încă, să o viziteze, propunând doamnei profesoare să organizeze o excursie (circuit) pentru a vedea direct toate aceste locuri pline de istorie, cultură și spiritualitate. Au fost citite legendele despre întemeierea Cetății Neamțului, amintind episodul petrecut la porțile acestei cetăți, ilustrat de Dimitrie Bolintineanu în Muma lui Ștefan cel Mare și cea a lui Dragoș-Vodă, românul deștept și voinic din Maramureș, care a ucis bourul și s-a făcut stăpân pe Moldova. Acesta, în semn de prețuire, a dat gârlei în care i s-a înecat cățeaua credincioasă Molda, cea care l-a însoțit la vânătoare, chiar numele acesteia. Călătoria continuă…

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Noiembrie 29, 2017 în Uncategorized

 

Săptămâna ”Școala altfel” cu noi provocări

Săptămâna, 16-19/10/2017, cunoscută sub denumirea ”Școala altfel”, ne-a oferit și posibilitatea petrecerii unui timp mai generos împreună cu elevii claselor a VI a E și a VIII a D de la Școala Gimnazială ”Anton Pann”. Am convenit, astfel, cu doamnele profesoare, Dragomirescu Ramona și Ungureanu Daniela să discutăm despre două teme ofertante pentru elevii din cele două clase și, după dezbaterea acestora, să ne delectăm cu un film. Copilăria copilului universal a deschis prima activitate, temă în care au fost abordate aspecte legate de: importanța acestei etape a vieții ca perioadă provizorie de pregătire în vederea maturității; nume de seamă din literatură care au evocat în operele lor acest univers mirific al copilăriei; modul în care acești scriitori au transformat eroii lor în reprezentanți ai copilului universal și copilăria într-o stare de veselie și fericire continue. Remarcabili în aceste descrieri s-au dovedit a fi Ion Creangă și Ionel Teodoreanu, asupra cărora am zăbovit mai mult. Am analizat romanele Amintiri din copilărie și La Medeleni, caracterizând personajele, reliefând rolul important al familiei și al prietenilor, elevii realizând panouri tematice în care, pe lângă date despre cei doi scriitori și despre opera lor, au compus poezii dedicate membrilor familiei și uniunii dintre ei, au explicat conceptele de familie și prietenie, în viziunea fiecăruia: încredere, bucurii, respect, iubire, loialitate, tristețe, punând în consens cromatic (dihotomia roșu-albastru) personalitățile celor două eroine, Olguța și Monica din romanul lui Ionel Teodoreanu etc.

Partea a doua a activităților a fost dedicată satului de munte din romanul marelui Sadoveanu, Baltagul, a cărui monografie  a fost realizată de elevi prin: descrierea ulițelor, a caselor, a sătenilor și a îndeletnicirilor acestora, a obiceiurilor în care credința și respectarea cu sfințenie a  rânduielilor sunt la loc de cinste. Inedite au fost interviurile imaginare cu Mihail Sadoveanu și Vitoria Lipan: despre alegerea personajelor, a modului uimitor în care oamenii de la munte acționează, alegerea destinului crud al Vitoriei și evidențierea firii sale puternice, sentimentele încercate la gândul morții soțului dispărut, motivul certurilor conjugale, nevoia de răzbunare, căsătoriile aranjate după avere etc. Fiecare clasă de elevi participanți a urmărit, apoi, câte un film din care a reușit să analizeze, să înțeleagă și să interpreteze mesajul audio-vizual: Povestea unei campioane, filmul în care, prin muncă, răbdare, renunțări, suferințe, ajutorul prietenilor și încurajarea lor, reușești să-ți recapeți încrederea de sine și să-ți urmezi visurile până la realizarea lor; Cea mai fericită fată din lume, proiecție a cinematografiei românești, cu actualități  ale vieții adolescenților: conflictul între generații (cearta mamă-fiică), încercarea de subminare a autorității tinerei (părinții iau hotărâri fără a ține cont și de dorința fetei), superficialitate în informarea adolescenților cu privire la anumite domenii pe care au impresia că le stăpânesc, fără a accepta sfaturi de la adulți etc. A fost o săptămână plină de emoție, de bucurie, de informație, de răspunsuri la o serie de întrebări, de muncă pentru pregătirea acestor întâlniri și de mulțumire că putem oferi utilizatorilor noștri astfel de momente. Felicit, cadrele didactice implicate în coordonarea elevilor și acestora pentru efortul depus la realizarea panourilor tematice, la implicare în dezbateri și acordarea acestui timp pentru vizita la bibliotecă!

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Octombrie 20, 2017 în Uncategorized