RSS

Parteneriate educaţionale 2016-2017

Parteneriate educaţionale 2016-2017

Filiala Ostroveni a dat startul activităţilor cuprinse în parteneriatele pe care le are în derulare cu şcolile din cartier şi Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului. Ieri, 8/11/2016, începând cu ora 13.00 am pornit, la pas, prin ţară, alături de clasa a X a C a colegiului menţionat, coordonată de doamna profesoară Lidia Mîrşanu. S-au aflat informaţii despre situarea geografică, date generale privind suprafaţa, numărul de locuitori, religie, drapel, Imn naţional, climă, monedă naţională, împărţire administrativ-teritorială etc. Dornici de a şti mai multe despre unităţile administrative, elevii au adresat câteva întrebări, lămurindu-şi astfel tot ceea ce e legat de această temă (cine conduce, cum se iau hotarârile la nivel local, cum sunt aleşi cei care stabilesc destinul acestor unităţi). În final a fost vizionat un film documentar cu cele mai importante atracţii turistice ale ţării noastre.

Azi, 9/11/2016, începând cu ora 10.00 am avut o întâlnire plăcută cu o parte dintre elevii clasei a V a F de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann”, coordonata de doamna profesoară Ghiţă Camelia. Am pătruns în minunata lume a lecturii lui Bastian, eroul cărţii Poveste fără sfârşit a lui Michael Ende. După o scurtă prezentare a acestui autor de cărţi destinate nu doar copiilor ci şi adulţilor, am făcut cunoştinţă cu lumea Fantaziei şi a personajelor acesteia (figuri din mitologia elină, arabă, chineză), vizionând în întregime ecranizarea după cartea cu acelaşi titlu.

picture-092

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Noiembrie 9, 2016 în Uncategorized

 

Finalul atelierului

Am încheiat, cu bine, activităţile propuse pentru ediţia de anul ăsta a atelierului de vacanţă. Am râs, ne-am jucat, am mâncat îngheţata preparată, am jucat o horă românească, am vizionat prezentările Power Point realizate de participanţi, am citit şi analizat, pe fragmente, textele citite. A fost o echipă pe cinste care a lucrat cu simţ de răspundere, foarte punctuală şi atentă la detalii. Am primit câteva idei de activităţi pentru vara viitoare, propuse de copii, idei pe care încercăm să le adaptăm condiţiilor noastre de realizare.

DSCN7630 biblioteca 007 biblioteca 005 Picture 065

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Iulie 20, 2016 în Uncategorized

 

Atelierul de vacanţă

Începând cu ziua de 1 iulie 2016, pentru două săptămâni, filiala noastră desfăşoară o serie de activităţi recreative pentru elevii care doresc să petreacă alături de noi, cel puţin două ore în fiecare zi. În această săptămână am avut o întâlnire de cunoaştere a participanţilor şi programului, o activitate non-formală care a solicitat diverse abilităţi ale elevilor, ne-am întrecut în realizarea unor aranjamente din plante uscate, am aflat câte ceva despre banii noştri, dintr-o videoproiecţie realizată în scopul acestei educaţii financiare pentru cei mici, am învăţat cum se întocmeşte un portofoliu şi cum facem o  prezentare Power Point pentru a fi susţinută în faţa unui auditoriu. Pentru săptămâna viitoare avem pregătite alte provocări: o oră de lectură colectivă, învăţarea unui dans popular, ora de gătit ceva dulce şi bun fără coacere/fierbere, întocmirea albumului cu amintiri, impresii, gânduri şi idei pentru următoarea ediţie a acestui atelier.

Bibliotecară,

Doina Popescu

Picture 031 Picture 033 Picture 045 Picture 050 Picture 039

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Iulie 8, 2016 în Uncategorized

 

Grecia şi Zeii Olimpului

Am desfăşurat marţi, 14/06/2016, ultima activitate din cadrul parteneriatului Călătorie în jurul lumii, poposind, pentru mai bine de o oră, în Grecia. Am avut alături elevii clasei a V a B de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann”, coordonată de d-na profesoară Dragomirescu Ramona, care au făcut o interesantă prezentare a zeilor şi eroilor cărţii lui Alexandru Mitru – Legendele Olimpului. După vizionarea unei proiecţii despre cele mai importante destinaţii de vacanţă ale Greciei, locuri cu bogată încărcătură istorică, grupele de elevi au descris ceea ce au întocmit în portofolii şi în panourile tematice, referindu-se, atât la Zeii Olimpului cărora le-au evidenţiat trăsăturile (demne de impresionat), dar amintind şi legendele eroilor din volumul II al cărţii sus menţionată. Cu această întâlnire se încheie un parteneriat frumos, interesant, plin de informaţie utilă celor ce vor să călătorească prin locurile în care istoria a lăsat urme adânci. Mulţumesc, doamnelor profesoare şi elevilor participanţi la acest proiect, pentru seriozitatea de care au dat dovadă în realizarea integrală a calendarului de activităţi şi pentru modul în care s-au implicat în desfăşurarea fiecărei „călătorii”.

Picture 011Picture 019

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Iunie 16, 2016 în Uncategorized

 

Cursuri

Cursuri

Am încheiat seria cursurilor de aprofundare a cunoştinţelor în utilizarea caclulatorului, partea a doua fiind de doar două săptamani, zilnic. Am încercat să aflăm cât mai multe despre comunicarea cu ajutorul Internetului, să „navigăm” pentru găsirea unor informaţii utile, pe care le-am stocat în foldere, în vederea regăsirii rapide şi uşoare iar la final am reuşit să facem câte o prezentare Power Point. Bucuria mare a fost, la evaluare, când am putut viziona, pe panoul de videoproiectare, „rodul” muncii noastre. Felicit, fetele care au reuşit să fie prezente de la început şi până la finalul cursurilor (băieţii fiind ocupaţi cu „treburile” şi abandonând partea a doua a acestora), mulţumindu-le pentru seriozitate, perseverenţă, punctualitate, dorinţă de a afla cât mai multe informaţii şi de a le asimila.

Bibliotecară,

Doina Popescu

 
 

Săptămâna „Şcoala altfel”

Se încheie săptămâna cu programul naţional „Şcoala altfel”, în care filiala noastră a desfăşurat o serie de activităţi specifice acestuia. Au fost prezente mai multe clase de la Şcoala Gimnazială „Anton Pann”( I B, înv. Tudoran Ana, a II a B şi D, înv. Drăghicescu Oana şi Deaconu Alexandra, a V a F şi a VI a E, dir. Spiridon Elena şi Ungureanu Daniela, a VIII a E, dir. Dragomirescu Ramona, a II a F, înv. Jega Gudalia, a IV a B, C, F, înv. Tănăsescu Nicolae, Sasu Roxana şi Drăguşin Mihaela) care au participat la întâlnirea cu voluntarii Serviciului European de Voluntariat pentru „jocuri” non formale sau au vizionat materiale informative şi filme pregătite la bibliotecă pentru a le utiliza în programul instructiv-educativ. Activităţile non formale propuse de voluntarii străini au scopul de a testa capacităţile copiilor şi de a le evidenţia: intuiţie, rapiditate în gândire şi mişcare, imaginaţie, abilităţi de comunicare, atenţie distributivă, cunoaştere şi autocunoaştere etc. Câteva dintre jocurile care au reuşit să le capteze atenţia elevilor pentru ore bune au fost: salata de fructe, killer, leadership, numărătoarea consecutivă cu ochii închişi, construirea unui oraş al viitorului, testarea capacităţii de a continua o poveste s.a. Remarcabilă s-a dovedit a fi adaptabilitatea micuţilor de a lucra în echipă, fără ca membrii echipei să fie de aceeaşi vârstă sau din aceeaşi clasă. Mulţumirile mele se îndreaptă către cadrele didactice şi elevii participanţi, către voluntarii dedicaţi lucrului cu copiii şi coordonatorilor lor de proiect (Georgeta Mureanu şi Sergiu) fără de care nu ar fi fost posibile aceste întâlniri.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Aprilie 22, 2016 în Uncategorized

 

Periplu prin basmele Ţărilor Nordice

Periplu prin basmele Ţărilor Nordice

Călătoria „literară” a parteneriatului nostru cu clasele V-VIII de la Şcoala „Anton Pann” a continuat cu circuitul ţărilor din Europa Nordică. Am pregătit, pentru elevii dintr-a V a F, o videoproiecţie cu informaţii despre aceste ţări: cultura lor şi câteva tradiţii, preocupări majore socio-politice de protecţie a mediului, respectarea drepturilor omului, obiective turistice importante care atrag, anual, milioane de vizitatori. Am făcut, apoi, o trecere „lentă” către scriitorii cunoscuţi ai acestor state, evidenţiindu-l pe Hans Ch. Andersen, scriitor şi poet danez, autor al basmelor pentru copii, traduse şi cunoscute în lumea întreagă. Elevii participanţi au acceptat provocările doamnei profesoare Spiridon Elena de a-şi alege un personaj dintr-un basm, cu care ei cred că se aseamănă, fie din punct de vedere fizic, fie al trăsăturilor de caracter, argumentându-şi alegerea. Cea de-a doua provocare a fost să-şi imagineze că sunt invitaţi la o conferinţă de presă, în care acordă interviu un personaj cunoscut de basm, întrebările şi răspunsurile celor implicaţi fiind cu mult peste aşteptările noastre. Ultima provocare a fost aceea de a trece cu mintea prin toate basmele citite, să identifice un personaj împreună cu care să participe la câteva peripeţii iar acţiunea să fie în societatea contemporană. Ceea ce a urmat acestor provocări depăşeşte capacitatea mea de apreciere: am constatat că imaginaţia acestor elevi este extrem de bogată, vocabularul şi abilitatea de exprimare a unora dintre ei este cu mult peste nivelul lor de vârstă, stăpânirea de sine e la cote înalte iar spiritul de emulaţie domină întreaga clasă participantă. Concluziile acestei activităţi au fost enunţate în funcţie de capacitatea fiecăruia de a se transpune în lumea basmelor: viaţa fără basm ar fi una tristă, lumea ar fi total schimbată, lumea reală se îmbină cu cea ireală, dacă scriitorul permite, cuvântul prinde viaţă, grijile dispar, fantezia e la loc de cinste, acţionând între narator şi naratar, aici întâlnim creaturi magice iar binele este cel care învinge mereu. Mărturisesc, plăcut surprinsă, că rar mi-a fost dat în ultimii ani, să întâlnesc asemenea elevi bine instruiţi în arta cititului, în folosirea cuvintelor, în respectarea colegului, în exprimarea ideilor şi a gândurilor. FELICITĂRI, cadrelor didactice care-şi fac pe deplin datoria la clasă şi elevilor care aleg, în pofida tentaţiilor vremii, să facă parte din cluburi de lectură, să-şi achiziţioneze cărţi pe care le şi citesc şi participă la olimpiadele pe discipline şcolare, aducând premii care fac cinste unităţilor şcolare, cadrelor didactice şi celor de acasă, care-i susţin şi îi încurajează pentru a deveni „viitorul” de care ţara noastră are atât de mare nevoie!

Bibliotecară,

Doina Popescu

 

 
Scrie un comentariu

Scris de pe Aprilie 5, 2016 în Uncategorized